skip to Main Content

M&A Outlook 2024: wat worden de trends?

Maker: smshoot | Bronvermelding: Getty Images

M&A Outlook 2024: wat worden de trends?

Met het M&A-landschap in Nederland en wereldwijd in constante beweging, bieden recente onderzoeken inzicht in cruciale trends die de koers van fusies en overnames in 2024 zullen bepalen. Van veelbelovende sectoren tot de opkomende rol van AI in deze processen, bespreken we in dit artikel enkele trends die in 2024 M&A-deals mede zullen vormgeven.

Nederlandse trends

Afgelopen november publiceerde M&A en Ansarada hun jaarlijkse M&A Trendonderzoek. In dit onderzoek komen drie veelbelovende M&A sectoren voor 2024 naar boven.

Uit het trendonderzoek blijkt dat de deelnemers van het onderzoek verwachten dat de meeste deals in 2024 in de Technologie & ICT sector zullen plaatsvinden. Deze sector staat bekend om het groeipotentieel, de  hoge “cash conversion” en een hoog niveau van “recurring revenue”. Daarnaast is de sector nog niet erg geconsolideerd, waardoor er veel kansrijke overnames in het verschiet liggen.

De energietransitie is momenteel in volle gang, wat zorgt voor extra M&A activiteit in de energie sector. Bedrijven die door de energietransitie geraakt worden hebben behoefte aan actuele kennis en capaciteit, wat door een overname verkregen kan worden. Daarnaast is er een voortgaande consolidatie trend in de energie sector, wegens de opkomst van veel nieuwe bedrijven die zich richten op specifieke onderdelen  van de energietransitie en daarom aantrekkelijke overname kandidaten zijn.

Verder verwachten de deelnemers van het onderzoek dat ook de zakelijke dienstverlening sector kansen biedt. Net als in de Technologie & ICT sector ondervindt deze sector een hoge “cash conversion” en een hoog niveau van “recurring revenue”. Op dit moment is al een paar jaar een consolidatieslag gaande in deze sector. Onder meer wegens het grote gebrek aan accountants op de arbeidsmarkt heeft deze consolidatieslag een extra impuls gekregen.

Internationale trends

Onlangs heeft Gartner, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau, onderzocht welke trends de internationale M&A activiteiten in 2024 zullen beïnvloeden.

Zo verwacht Gartner dat de macro-economische onzekerheid ook tijdens 2024 zal voortduren. Hierbij zullen gemengde positieve én negatieve signalen uit de markt de verwachtingen verstoren die gaan over de economie, de inflatie, werkgelegenheid, rente, etc.

Het toezicht op fusies en overnames is in de afgelopen periode toegenomen en zal volgens Gartner blijven toenemen. Een scherper toezicht door de toezichthouders kan afschrikwekkend werken, wat een negatief effect heeft op grote fusies en overnames. Aan de andere kant kan dit juist een concurrentievoordeel opleveren voor het uitvoeren van een groot aantal kleinere en meer gediversifieerde fusies en overnames.

Tevens zullen er zich ontwikkelingen voordoen rondom AI. Zo verwacht Gartner dat het gebruik van AI bij fusie- en overname processen zal toenemen en dat het fusie- en overname processen zal verbeteren door meer snelheid en efficiëntie. Er komen steeds meer details naar buiten hoe AI praktisch gebruikt kan worden bij de processen. Een voorbeeld van een AI toepassing bij het fusie- en overname proces is contractanalyse.

Daarnaast verwacht Gartner een golf van overnames in 2024 van op AI gebaseerde bedrijven, omdat de focus van bedrijfsstrategieën hier op zal vallen. Uit hun Senior Business Executive Survey (2023) kwam naar voren dat AI geïdentificeerd wordt als één van de meest ontwrichtende technologieën. Het gebruik van AI in businessmodellen zorgt voor een betere concurrentiepositie en wanneer een bedrijf niet over de AI kennis beschikt, kan dit worden verworven middels overnames.

Als M&A-adviseurs zijn we enthousiast over de veelbelovende trends die 2024 weer een uitdagend M&A advies jaar zullen maken voor onze klanten en partners. Wij staan met onze deal en transactie ervaring en bewezen expertise klaar om u te ondersteunen bij het benutten van deze kansen voor groei en ontwikkeling. Met ons bewezen trackrecord in succesvolle transacties zijn we klaar om samen met u de kansen van het nieuwe jaar maximaal te benutten!

Bronnen:

M&A Trendonderzoek van M&A en Ansarada: https://mena.nl/artikel/sectoren-meeste-groeipotentieel-overnames-private-equity-investeringen/

Gartner Top Trends in M&A for 2024: https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2023-11-15-gartner-announces-top-trends-in-mergers-and-acquisitions-for-2024

Back To Top