skip to Main Content

Update Fusie en Overname Markt 2021 / Vooruitzicht 2022

Update Fusie en Overname Markt 2021 / Vooruitzicht 2022

Met een record transactiewaarde van bijna $3 biljoen in het eerste halfjaar van 2021, was het afgelopen jaar een succesjaar voor internationale fusies en overnames. Blijft het sentiment zo optimistisch? En wat zijn de verwachte trends voor komend jaar?

Ondanks periodes van lockdown en een periode van grote economische onzekerheid is 2021 voor de financiële dienstverlening en in het bijzonder fusie en overname activiteiten een zeer actief en goed jaar. Dit geldt ook voor de activiteiten van Chestnut Corporate Finance in 2021. In dit artikel bespreken wij de huidige trends en de vooruitzichten aan de hand van een recent gepubliceerde wereldwijde dealmaker enquête van Baker Tilly.

Sentiment

Het sentiment onder M&A adviseurs is nog steeds zeer positief. Een ruime meerderheid van de M&A adviseurs (71%) denkt dat de globale M&A activiteiten zullen toenemen. Ter vergelijking: in 2019 was dit maar de helft van de M&A adviseurs, mede onder invloed van de in 2019 nog actuele VS-China handelsoorlog.

Huidige markt

Tijdens de lockdown periodes in de COVID-pandemie vonden de meeste M&A transacties op nationaal niveau plaats, door onder andere de gesloten grenzen en de reisbeperkingen. Afgelopen maanden zijn wereldwijd M&A adviseurs weer zeer actief om internationale fusies en overnames te begeleiden. Een groot deel van de respondenten (78%) richtte zich voor de pandemie op mogelijkheden in de thuismarkt, terwijl nu nog maar 37% zich daarop focust.

Trends

Met een transactiewaarde van bijna $3 biljoen is het eerste halfjaar van 2021 een record jaar voor wereldwijde M&A geweest. Het vertrouwen in de markt blijft stijgen, 2021 behoort zelfs tot de langstlopende bull markt periode in de geschiedenis. Maar terwijl de deal waarde is gestegen, blijft het volume achter, dit is 9% gedaald in H1 2021 t.o.v. H2 2020. Een reden hiervoor kan liggen in dat bedrijven activiteiten hebben uitgesteld. Deze bedrijven zullen naar verwachting deze activiteiten hervatten wanneer ze zich hebben aangepast aan de huidige marktomstandigheden.

Deal drivers

Bij nieuwe M&A transacties zijn er ook weer nieuwe uitdagingen. Deze liggen nu vooral in de aanpassingen die bedrijven doorvoeren als gevolg van veranderingen in het consumentengedrag en het bereiken van nieuwe consumenten. Een voorbeeld van zo’n verandering in gedrag is dat in elke sector klanten en consumenten steeds snellere service willen en dat producten steeds een pasklare technische oplossing moeten bieden.

Er wordt beargumenteerd dat cross-border M&A een van de beste manieren is om te groeien en te concurreren in deze huidige markt. Dit omdat het wordt gezien als een relatief snelle manier van toegang tot nieuwe markten en consumenten.

Mid-market

Van de respondenten verwacht 53% dat de meeste transacties in de mid-market gedaan zullen worden. Mid-market bedrijven zijn over het algemeen stabieler dan small-cap bedrijven en hebben relatief minder kosten dan large-cap bedrijven. Ook hebben deze bedrijven vaak een goede marktaanwezigheid, een bewezen track-record en relatief aantrekkelijke waarderingen. Daarnaast kennen deze mid-cap bedrijven in het algemeen een goed herstel van de pandemie.

Belangrijke markten

Ontwikkelde landen hebben aan populariteit teruggewonnen. Ongeveer de helft van de respondenten kijkt naar Europa en Noord-Amerika als potentiële markten voor hun post-pandemie strategie. Door het snelle en succesvolle uitrollen van vaccinaties in de VS konden ze daar de restricties eerder opheffen en dat resulteerde in optimisme en een hoog transactievolume. Europa is met name populair dankzij de voordelen binnen de eurozone. De afstand tot de thuismarkt is binnen Europa relatief klein, wat het implementeren van een groeistrategie vereenvoudigt.

Sectoren

De sector welke naar verwachting het meeste in de belangstelling zal staan in de komende 12 tot 24 maanden is de financiële dienstverlening. Dit wordt vooral aangedreven door fintech: de financiële dienstverlening heeft behoefte aan een sterkere digitale positie, mede door online betalingen en e-commerce. Hierdoor blijven nieuwe M&A deals in subsectoren als e-commerce en fintech noodzakelijk voor deze sector. Ook hebben veel voormalige fintech startups inmiddels een volwassener niveau bereikt, waardoor ze klaar zijn voor nieuwe investeringsrondes en/of exits.

Chestnut Corporate Finance heeft in de afgelopen jaren diverse cross-border M&A transacties begeleid. Door ons internationale netwerk hebben wij contact met M&A adviseurs over de wereld. Dit faciliteert voor onze klanten directe toegang tot de internationale M&A markt.

 

Bron: Baker-Tilly Global Dealmakers 2021

https://www.bakertilly.be/nl/news/global-dealmakers-cross-border-ma-2021

Back To Top